Kolozsvár 2015
2019. október 20. vasárnapVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Képzőművészet és buli vár ránk a New York szállóban a KMN alatt

Gergely Bori utolsó frissítés: 2015. augusztus 15. 10:12

Ringlispílre kapcsol a képzőművészet hétfőtől, rengeteg kiegészítő programmal, folyamatos bulival, és lehet, hogy még egy kiadvánnyal is.


A Mimesis Fesztivál idén harmadik alkalommal csalja a fesztiválozókat a New York szállóba a Kolozsvári Magyar Napok alatt, ahol a művészet több ága is vár bennünket. Az épület önmagában is lenyűgöző, de lesz zene és képzőművészeti tárlatok, ráadásul a kellemes hangulat is garantált. A közéleti beszélgetéseken kívül esténként egész héten buli várja a földszinten a lazulni vágyókat, derült ki a szervezők pénteki sajtótájékoztatóján. A hivatalos megnyitó 17-én, hétfőn lesz 17 órakor.

Márkos Tünde, az Origo Kulturális Egyesület elnöke, a New York Szálló - Mimesis I. Edition főszervezője hangsúlyozta a helyszín fontosságát, az épületet, amelytől minden évben szomorú búcsút vesznek a rendezvény végén. És amelynek felújítására nagyon várnak, de évről évre megkönnyebbülten veszik tudomásul, hogy még ebben az állapotában is helyet adhat kulturális programoknak a KMN alatt. Gergely Balázs, a KMN főszervezője ezt azzal egészítette ki, hogy a New York Szálló szerinte az egész rendezvénysorozat hangulatát magába sűríti és átadja, habár azt, hogy miért, sajnos nem akarta elárulni.

Mit és hogyan?

Nagy büszkeséggel tölti el a rendezőket, hogy a már-már "kulturális fesztiválon belüli képzőművészeti fesztivállá" avanzsált programhoz romániai, illetve magyarországi művészek is csatlakoztak. Magyarországról az A Tapasztalt Ecsetek csoport fogadta el a meghívást, így több Munkácsy-díjas képzőművész is kiállít például.


Tulajdonképpen egy hagyományosan két részre oszló, idén mégis egységes kiállítást láthatunk, aminek tematikáját és a mottóját is Szántai János szülte: "Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni". Az első emeleten olyan alkotásokat mutatnak be, amelyek a ringlispíl tematika, tehát körkörösség és a játék fogalmak köré szerveződtek, a másodikon pedig ettől elkülönülő munkákat installálnak. Márkos Tünde azonban kihangsúlyozta, hogy az idei tematika annyira bőséges lehetőséget nyújtott a képzőművészek számára, hogy a két szint anyaga között nem lehet határozott határt húzni. A ringlispílből, ami eredetileg körhintát jelenet, nem is olyan nehéz eljutni például társadalmi példákhoz, de számos személyes történetnek is teret adhat.

Ezt a vizuális csemegét dúsítja a zenei felhozatal, ami az elektro, a dzseszz, a blues, a rock, a népzene stb. stílusokból kínál válogatást, és varázsol őrületes bulit esténként a helyszínre. Ha minden összejön, és a szervezőknek sikerül a Bethlen Gábor Alapítványtól résztámogatást kapniuk, a KMN hétvégéjén vasárnapra egy színes albumot is kiadnának, amelybe a három évnyi képzőművészeti munkákból kerülne válogatás. Már csak drukkolnunk kell, hogy összejöjjön.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Kolozsvár 2015