Kolozsvár 2015
2017. április 30. vasárnapKatalin, Kitti
11°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hogy készül és mire jó egy függönyökkel átrendezhető felhő?

Sebők Rácz Tímea utolsó frissítés: 2015. augusztus 27. 18:42

Az emberek pillanatok alatt megszerették és használták a szinte személyre szabható ifjúsági pavilont a Kolozsvári Magyar Napokon. A fiatal építészekkel beszélgettünk.


Csütörtöktől vasárnapig “felhőbe” várt az ifjúsági sátor programjaira a Kolozsvári Magyar Napokon a SHARE Föderáció – a felhő persze nem a borús égről szállt le a Deák Ferenc utca sarkára, hanem öt fiatal építészhallgató, Ambrus Ákos, Barabás Dénes, Bokor Milán, Bölöni Botond és Fülöp Csenge tervezte oda, hogy a melegben árnyékot nyújtson, a programoknak meg teret.

A fesztivál után Ambrus Ákossal és Barabás Dénessel beszélgettünk a pavilonról, amelyet eleve a programokhoz terveztek hozzá. A “felhő” időközben alakult ki, a pályázati javaslatban benne volt, hogy a víz témáját bele lehet foglalni a tervezésbe, mert forróságra készültek. Még vízpárologtatókat is beszereztek hozzá, de ezekre végül az esős idő miatt nem lett szükség. Könnyed anyagokból készült a pavilon, fából és fehér függönyökből, és az anyaghasználat meg a minimalizmus végül azt a hatást keltette, hogy felhőben ül az ember, ahol hűvös, párás levegő van a napsütésben. Az első napok esős időjárása miatt hirtelen tetőt is kellett tervezni, a könnyedségéből viszont semmit nem veszített.



Az ilyen sátraknak az a hátránya, hogy egybe nyílik az egész, és minden tevékenység kissé össze van ömlesztve – az építészhallgatók most arra figyeltek oda, hogy minden aktivitásnak meglegyen a maga tere, és az egyes programok intenzitásától függően lehessen is ezeket a tereket változtatni. Például amikor előadás zajlik, el lehet zárni a különböző kisebb tevékenységeket a előadás terétől, de amikor nincs, akkor egybe lehet nyitni az egészet, és együtt kihasználni a teljes teret – meséli Dénes.
A tervezők megkapták a programlistát a tevékenységekkel, nagyjából felosztották, hogy melyek csoportosíthatók egy helyre, és eszerint alakították ki a tereket, ezek méreteit. Az előadótérbe színpad is kellett, ez lett a legnagyobb, és a színpad határozta meg az egész pavilon magasságát. Amikor a színpad előtti függönyt elhúzták, az utcáról is be lehetett csatlakozni, látni, hogy mi történik, és így még több embert sikerült bevonzani. “Az anyaghasználattal is azt akartuk elérni, hogy áttetsző legyen és fokozza a kíváncsiságot. Ha valaki arra sétál, nem tudja, hogy mi történik, de valami átsejlik, ezért a kíváncsiság odavezeti, hogy felfedezze a teret” - magyarázza Ákos.


Ambrus Ákos


A pavilon kevesebb, mint egy hét alatt készült el: a KMN előtti hétvégén a SHARE udvarán fogtak neki az elemek előregyártásának, majd a fesztivál kezdetekor az építésnek. A struktúratervezésben mérnökhallgatók is a segítségükre voltak, az egészet pedig Ruff Ágnes statikus mérnök ellenőrizte. Az építés közben nagyon sokat dobott a lelkesedésen, hogy újabb és újabb rend önkéntesek érkeztek új lendülettel, az ő segítségükkel sikerült pontosan befejezni – mesélik.

Ákos és Dénes azt is figyelték a négy nap alatt, hogy hogyan használják ki az emberek az általuk tervezett tereket, és tanulni akartak abból, hogy esetleg nem úgy funkcionál, mint ahogy ők elképzelték. Nagyon jó volt látni, hogy nemcsak a szervezők, hanem a programokon résztvevők is próbálják alakítani a tereket, húzogatni a függönyöket saját elképzelésük szerint. “Utolsó nap volt egy anyuka, aki a gyerekével bement játszani, és elkerített maguknak egy kis teret a játékhoz, összetűzögette a függönyöket, hogy intimebb legyen. Tényleg működött az, ahogy elképzeltük a pavilon alakíthatóságát” - mondják az építészek.

Barabás Dénes


A tervezők szerint a pavilon átláthatósága meg az állandó kiállítás tényleg rávezette arra az embereket, hogy odamenjenek, részt vegyenek, éjszaka pedig a hangulatos megvilágítás miatt volt kedvelt helyszín. A gyerekek különösen élvezték; amikor hétfő reggel lebontani mentek, akkor is sok gyerek járkált az építmény körül, és látszott rajtuk a csalódottság, amiért most elrontják a játékukat – mesélik.





A kiírásban nem szerepelt arra vonatkozó kikötés, hogy az építmény többször is használható legyen, a fiatal építészek mégis szétszedhetőre tervezték, és egy következő eseményen újra fel lehet majd építeni. A pavilon többnyire egyforma modulokból áll, ezért kisebb méretben és más elrendezésben is fel lehet majd építeni, amilyen térhasználatra éppen szükség lesz. A tervezők előre is kigondoltak néhány ötletet, hogy hogyan lehetne minden felépítésnél kicsit változtatni rajta, az érdekességet tovább fokozni, a szervezők igényeihez igazítani. Pontosan még nem tudni, hogy hol és milyen rendezvényen bukkan fel ismét, de az biztos, hogy a SHARE Föderáció még használni fogja.




Kolozsvár 2015