Kolozsvár 2015
2018. július 15. vasárnapHenrik
21°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Először lesz zsidó kulturális fesztivál Kolozsváron

utolsó frissítés: 2015. szeptember 28. 12:40


2015. október 7-11. között Határtalan Kolozsvár név alatt kerül sor az első zsidó kulturális fesztiválra a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a Kolozsvári Zsidó Hitközség, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Share Föderáció szervezésében Európa Ifjúsági Fővárosában.

Ez az első olyan rendezvény Kolozsváron, ahol nagy hangsúly helyeződik a zsidó közösség kultúrájának bemutatására. Az Európai Ifjúsági Főváros fontosnak tartja, hogy a kolozsvári zsidó kultúra megismerése a mindennapok részévé váljon, ezáltal is hangsúlyozva a város multikulturális jellegét. Az itt élő zsidó közösség gazdag múltját, kulturális és épített örökségét egyaránt be szeretnék mutatni.

Deák Andrea, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezetője a Határtalan Kolozsvár kapcsán elmondta: „Ha valaki járt már Kolozsváron, talán tudja, mennyire kitapintható ott a legtisztább értelemben vett polgári magyar kultúra. Sok helyi fiatallal találkoztam, és olyan lelkesedéssel beszéltek a városukról, ami rám is átragadt. Bárhol járunk, magyar zsidó kultúrával is találkozunk, rengeteg például az épület, amelyet zsidók építettek. De rossz is ez a kifejezés, mert az ottani zsidók mind magyarnak vallották és vallják magukat. A mostani kolozsvári zsidó hitközségen is többnyire mindenki magyarul beszél. Itt lehet igazán érezni, mennyire nem lehet szétválasztani egymástól a magyarságot és a zsidóságot.”

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület 2011-ben indította el Határtalan című programsorozatát, amelynek keretén belül kulturális értékeikkel eljutottak már Kárpátaljára, Szabadkára és Kassára. Programjaik úgy állítódnak össze, hogy az anyaországi művészek mellett helyi művészek is felléphessenek fesztiváljaikon, sokszor közösen egymás zenéit, egymás értékeit gazdagítva ezáltal. Ezek a rendezvények egyaránt szólnak az egyesület által szervezett úton kiutazó magyarországi kulturális zarándokoknak és a helyi közönségnek.


A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület küldetésének tekinti, hogy az 1920-as trianoni békeszerződéssel a határon túlra került, ám kultúrájukban és nyelvükben erőteljesen a magyarsághoz kötődő maradék zsidó közösségekkel fenntartsa a kapcsolatot, bemutassa a történelmi Magyarország egykori zsidó közösségeinek életét, valamint azt a korszakot, melynek megismerésétől generációkat fosztott meg a 20. század két totalitárius rendszere, s amelyek gazdag kulturális örökségéről alig tud valamit a mai közvélemény.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Kolozsvár 2015