Kolozsvár 2015
2018. július 15. vasárnapHenrik
21°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európai és romániai körúton mutatják be a Com'ON Kolozsvár eredményeit

utolsó frissítés: 2015. október 24. 09:16

Egyúttal a részvételi költségvetés jövőjéről is értekeznek.


A Com`ON Kolozsvár, vagyis az Ifjúsági Részvételi Költségvetési projekt a végéhez közeledik. November az utolsó hónap, amikor még meg lehet valósítani azokat a kezdeményezéseket, amik ezen a projekten keresztül támogatást kaptak.

A projekt végéhez közeledve a Com`ON Kolozsvár kezdeményezője, a PONT Csoport és partnerei átfogó akcióba kezdtek, hogy bemutassák a projekt eredményeit, illetve ennek életbe ültetési lehetőségeit más városokban is.

"Öt romániai városba látogatunk (köztük a fővárosba is) és két európaiba (Brüsszelbe és Strasbourgba), hogy bemutassuk a projekt eredményeit, hogy majd a záró konferencián levonhassuk a következtetéseket és, hogy a részvételi költségvetés jövőjéről (2016-2018) beszéljünk" - mondta Farkas András, a PONT Csoport alapító tagja.

A turné október 19-én kezdődött Brüsszelben, az Európai Parlamentben. Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, az ENP Képviselőcsoport tagja volt az esemény házigazdája, amin a projekt partnerei és kulcsfontosságú szereplői is jelen voltak, akik nélkül nem jöhetett volna létre ez a folyamat. A projektet az Európai Ifjúsági Fórum nemrégiben indított kezdeményezése és mozgalma, a #YOUTHUP ernyője alatt mutatták be. A rendezvényen jelen volt Stine Andresen, az EGT Alapok Hivatalának igazgatója és Conor O’Neill, az Európai Ifjúsági Fórum szakreferense.


„A maga 36 millió eurós költségvetésével, a romániai Civil Alap az EGT Alapok második legnagyobb támogatási kerete és egyben a projektportfóliónk legnagyobb programja, ami Romániát célozza meg (ami összesen 330 millió euróból áll) ” - mondta Stine Andresen, az EGT Alapok Hivatalának igazgatója.

Conor O’Neill az Európai Ifjúsági Fórum szakreferense kiemelte, hogy azzal a céllal indították a #YouthUP kezdeményezést, hogy a részvételi demokráciát és az állampolgári oktatást népszerűsítsék. "Azt hiszem, hogy 2015-ben Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosának minőségében bebizonyította, hogy igenis lehetséges a fiatalokat részvételre buzdítani, a Com`ON Kolozsvár pedig éppen ezt tette" - mondta.

A Com`ON Kolozsvár turné második állomása Strasbourg volt; csütörtök este az Európa Tanács keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusán mutatták be a projektet, majd az Európai Fiatalok Központjában.

Jövő héten a turné Romániában folyatódik, Bukarestbe, Sepsiszentgyörgyre, Temesvárra, Marosvásárhelyre és Nagyszebenbe látogatnak a PONT Csoport munkatársai, majd mindez Kolozsváron konferenciával zárul. A kiértékelő rendezvényen bemutatják a Com`ON Kolozsvár nemrégiben elkészült kiadványát is, amiben projekt ötlete, lépései, eredményei olvashatóak, illetve a projekt folytatásának lehetőségei. A kiadvány útmutatóként szolgál azoknak, akik saját közösségeikben ehhez hasonló folyamatokat szeretnének véghezvinni. A kiadvány hamarosan online is elérhető lesz.

Farkas András, a Com’On Kolozsvár projekt koordinátora és az Európai Ifjúsági Fővárosok Hálózatának elnöke érdekes kérdést vetett fel: „2015-ben útkereszteződés előtt állunk: mit tehetünk most annak érdekében, hogy egy újabb láncreakciót elindítva nem csak Romániában, hanem egész Európában több részvételi folyamat valósuljon meg? Hogyan képzeljük el a fiatalok közösségi életben való részvételét 2020-ban vagy akár 2030-ban?”

A COM’ON Kolozsvár projektet a PONT Csoport kezdeményezte és koordinálja, partnerségben Kolozsvár Önkormányzatával és a SHARE Kolozsvár Föderációval, amelyet az Európai Gazdasági Társulás (közismertebben a Norvég Alap) romániai Civil Alapja támogat 68,247.81 euróval.

A részvételi költségvetési folyamat célja, hogy az állampolgárokat demokratikus tanácskozásba és döntéshozatalba vonja be. Így a közösség optimális módozatokat dolgozhat ki a közpénzek (egy részének) elköltését illetően.

A projekt célja az volt, hogy véghezvigyünk egy részvételi költségvetési folyamatot a fiatalokra alapozva; a folyamat alapján pedig Kolozsvár Önkormányzata támogatja a legtöbb szavazatot elérő kezdeményezés megvalósítását a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa évben. Stratégiai célunk egy 250 kis projektből álló, 500.000 lejes összköltségvetésű projektportfólió összeállítása volt, olyan projektötletekkel, amelyek a helyi közösségnek szólnak (különös tekintettel Kolozsvár periférikus övezeteire), hozzájárulnak a közösségi életben való aktív részvételhez, proaktív tevékenységekbe vonják be a lakosságot, köz–és nyilvános tereken zajlanak, és a lakosok ingyenesen vehetnek részt ezeken (nem kell jegyet fizetniük).

A kezdeményezés a COM’ON Kolozsvár nevet kapta. A COM’ON kifejezés a projekt szellemiségét kívánja tükrözni, azt, hogy a projekt a közösségé, részvételre buzdít, amolyan cselekvésre késztető GYERE.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Kolozsvár 2015