Kolozsvár 2015
2018. július 15. vasárnapHenrik
21°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Day 15: Tűzoltó-torony más fényben

utolsó frissítés: 2015. november 13. 12:14


Vasárnap, november 15-én a Day 15 csapata újabb nyilvános akcióra készül, ezúttal az elfeledett kolozsvári Tűzoltó-tornyot állítva a figyelem középpontjába. A Tűzoltó-torony a Széchenyi téren, a Szappany (Tipografiei) utcában található. Az esemény 12.00 és 23.00 óra között látogatható.

Az esemény keretében zajló kiállítás és megnyitó a fények játékával és különböző, modern technológiájú világítóberendezésekkel kápráztatja el a közönséget. Célja felhívni a helyi közösség figyelmét erre a csodálatos, de rég elfeledett építészeti alkotásra.

Miért szeretnénk felhívni rá a figyelmet?

A Tűzoltó-torony a kolozsváriak életében a forradalom előtt igencsak fontos szerepet játszott, mint a város markáns, jellegzetes szimbóluma. A forradalom utáni periódusban viszont elveszítette jelentőségét, eltűnt a köztudatból, és a Kincses város egy üres, tartalom nélküli, elhanyagolt, kihasználatlan épületévé vált.


A városi élet (építészeti szempontból) nem más, mint olyan különböző faktorok és entitások halmaza, amelyek együttesen, szimbiózist alkotva határozzák meg a város arculatát. Minden egyes kis részlet számít, mindennek megvan a maga helye, tehát semmit sem szabad a véletlenre bízni.

A szervezők hónap küldetésének tekintik, hogy a műemléket rehabilitálják, visszaadva őt a városnak és lakóinak, újra üzembe helyezve azt. Ennek érdekében ideiglenesen egy újabb Day 15-ös, "képzeljétek el, milyen lenne, ha" húzással szeretnék felhívni az illetékesek és a lakosság figyelmét erre a csodálatos építészeti alkotásra.

Hogyan?

Az érdeklődők a torony mind a 8 emeletén, egy teljes napon keresztül látványos világítóberendezést csodálhatnak meg, különböző formákkal, látványelemekkel ellátva, tematikusan megtervezve. Lépésről lépésre, emeletről emeletre haladva megtapasztalhatják a valamikori, történelmi Kolozsvárt, korszakról-korszakra, eljutva napjainkig. És hogy mit tartogat számunkra a jövő? Az egyelőre maradjon a JÖVŐ titka.

A fények játékával igyekeznek felhívni a figyelmet a torony bizonyos részeire, kívül-belül egyaránt. Egyelőre csak két izgalmas részletet árulnak el:

1. Az utolsó előtti emeleten kiállítás nyílik, az érdeklődők bepillantást nyerhetnek azokba a projektekbe, amelyek versenybe szálltak a Széchenyi tér idei, ünnepi kivilágításának a kivitelezéséért.

2. A torony utolsó emelete is meglepetéseket tartogat: innen csodálatos kilátás nyílik majd Kolozsvárra, ugyanis a beépített részének körülbelül 75%-a csodálható meg ebből a magasságból.

A szervezők szeretettel várnak mindenkit, aki szeretné megnézni a kolozsvári Tűzoltó-tornyot „más fényben” feltüntetve!

Az esemény időpontja: 2015 november 15, vasárnap 12.00 – 23.00.
Helyszín: Kolozsvár, Európa Ifjúsági Fővárosa – Széchenyi tér, Szappany (Tipografiei) utca.

A Day 15 a 2015 Kolozsvár 2015 Európa Ifjúsági Fővárosa program egyik stratégiai projektje.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Kolozsvár 2015