Kolozsvár 2015
2018. július 15. vasárnapHenrik
21°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit kell tenni, ha a demokrácia elfárad?

Kertész Melinda utolsó frissítés: 2015. november 13. 18:58

Be kell vonni a helyi közösséget a döntéshozatali folyamatokba. Az Ifjúsági Főváros évében sikerült is ezt megvalósítani. Az eredmény 117 helyi kezdeményezésű projekt.


Hallássérült kórus, középiskolások által előadott musical és egy kulturális központ – tulajdonképpen nincs semmi közös bennük, de mégis összeköti valami: mindhárom projekt a Com'on Kolozsvár - Ifjúsági Részvételi Költségvetés projekt keretében elnyerhető támogatásból született.Miután tavaly Kolozsvár önkormányzata a Monostor negyedben kísérletezett a részvételi költségvetéssel, idén az Ifjúsági Főváros évében a fiatalok kezdeményezéseinek finanszírozására ajánlotta fel a helyi költségvetés egy részét, összesen 500 ezer lejt.A Com'on Kolozsvár - Ifjúsági Részvételi Költségvetés projektjét a PONT Csoport kezdeményezte. A projekt kezdeményezői 250 projekt finanszírozását tűzték ki célul. Február 28-ig várták a kolozsvári fiatalok ötleteit, majd a széles közönség online szavazással eldönthette, hogy melyek lesznek azok a projektek, amelyek elnyerik a támogatást.

A Com'on Kolozsvár projekt ünnepélyes lezárását csütörtökön tartották meg. Farkas András, a PONT Csoport alapítója, az ifjúsági részvételi költségvetés ötletgazdája elmondta, két fontos célkitűzést fogalmaztak meg a projekt beindításakor: egyrészt azt, hogy hozzásegítsék ötleteik megvalósításához azokat a kolozsvári fiatalokat, akik nem tagjai semmiféle szervezetnek, azonban van valamilyen ötletük, amely a helyi közösségnek szól, vagy annak bevonásával valósíthatja meg azt.

A másik fontos célkitűzés azt volt, hogy már a 14 éven felüli fiatalokat is bevonják a projektbe, amelynek legidősebb pályázói 35 évesek lehettek. 437 projektet bocsátottak szavazásra, közel 50 ezer szavazatot összesítettek. Végül nem sikerült 250 projekt finanszírozását biztosítani, mert sokan a maximálisan elnyerhető pénzt pályázták meg, ezért 117-re kellett csökkenteni a finanszírozott projektek számát.

A projekt záróünnepségén Emil Boc, Kolozsvár polgármestere elmondta, a részvételi költségvetés projekt az egyik legkedvesebb kezdeményezés számára, hiszen sikerült a helyi közösséget, a fiatalokat bevonni a döntéshozatali folyamatokba."A demokrácia szabályok, intézmények és procedúrák összessége, tökéletlen államszervezési forma, azonban eddig ennél jobbat az emberiség nem tudott kitalálni. Éppen ezért nap mint nap meg kell küzdeni érte. Van olyan, hogy a demokrácia elfárad, ilyenkor kell még inkább harcolni érte, és ennek a leghatékonyabb módszere az, ha az embereket bevonjuk a döntési folyamatokba. Ennek egyik módja az, hogy a költségvetés elköltésének egy részéről közvetlenül dönthessenek a város lakói" - mondta.

Hozzátette, tavaly a részvételi költségvetést a Monostoron ültették gyakorlatba, idén az ifjúsági főváros projekt keretében tették ugyanazt. Mivel a kezdeményezés mindkét évben sikeres volt, ezért jövőre is tervezik a részvételi költségvetési projekt folytatását.Az 500 ezer lejes helyi költségvetésből származó összeget a Közösségi Alapítvány juttatta el a pályázókhoz. Simona Șerban, az alapítvány munkatársa a projekt pénzügyi menedzseléséről számolt be. Elmondta, 82 projektet sikerült eddig finanszírozni, a többinek a támogatása folyamatban van.Florin Moroșanu, a Kolozsvár 2020 Európa Kulturális Fővárosa Egyesület ügyvezető igazgatója azzal kapcsolatosan, hogy végül nem sikerült 250 projektet finanszírozni, elmondta, nem lehetnek ambiciózus projektjei a városnak, ha a kezdeményezők nem vállalják be a tévedés lehetőségét. Azonban Kolozsvár állandó helyszíne a kísérletezésnek. A Com'on Kolozsvár projektet egy sikeres kísérletnek ítélte meg, és elmondta, ezt az Európa Kulturális Fővárosa pályázatba is beemelték.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Kolozsvár 2015